Tužilaštvo BiH pokrenulo proces u slučaju “Sarajevo Safari”

Preporučujemo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić napisala je na Twitteru da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, odnosno protiv NN lica o kojima se govori u filmu.

Tužilaštvo BiH je obavijestilo Karić kako je u ovom predmetu imenovan tužilac.

“Određen je postupajući tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, koji će u narednom periodu, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeti potrebne mjere radi provjera navoda iz prijave. Nakon donošenja tužilačke odluke, o istoj ćete, kao podnositeljica prijave, biti pismeno obaviješteni”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva podnijela je krivičnu prijavu protiv NN osoba koja su sijala smrt po glavnom gradu Bosne i Hercegovine i njihovih pomagača, a što je zapravo pokazano u dokumentarcu “Sarajevo safari”.

“Iako sam sa svojom porodicom provela rat na prvoj liniji u zgradi Loris, ja dosta toga i o toj temi nisam imala priliku čuti ranije. Dokumentarni film “Sarajevo safari” bila je prilika da čujem da su dolazili strani plaćenici i davali novac kako bi u Sarajevu ubijali nedužne civile. To je strašno. To nisu ljudi, to su čudovišta, jedino što sam smatrala ispravnim je da podnesem krivičnu prijavu protiv NN inostranih lica koja su dolazila u Sarajevo i protiv pripadnika Vojske RS, koji su takvo nešto i omogućili”, rekla je Karić ranije za N1.

Film ‘Sarajevo safari’ slovenačkog režisera i scenariste Mirana Zupaniča priča je o bogatim strancima koji su novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilma u opkoljenom gradu.

„Sarajevo safari“ je film koji govori o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, zapravo, tačnije i preciznije, o bogatim strancima koji su dolazili na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Sarajeva i odatle pucali po gradu, ubijajući civile.

Najnovije

Fotografija s protesta u Srbiji “potresla” Brnabić: Ja sam “ćale” i ne znam ovo objasniti sinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je jednu od fotografija sa jučerašnjeg protesta u Beogradu na kojoj je obješen lutak...