Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za troje osumnjičenih uhapšenih u akciji “Damar”

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za tri osobe osumnjičene za neovlašteni promet opojnim drogama u akciji “Damar”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni Zoran Simić, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Srbije,Momčilo Zirojević, zv. “Momo”, rođen 1960. u Gacku, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Milutin Vukosavljević, zv. “Majstor”, rođen 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanin Srbije.

Osumnjičeni lišeni su slobode u akciji kodnog naziva “Damar”, koju su po nalogu Tužiteljstva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana-“skunk”, sa visokim odjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana-“skunk”, sa namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narko-tržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna suradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo organiziranog kriminala  i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...