Tužilaštvo BiH: Rade Garić optužen za zločine u Vlasenici

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Garić Rade, rođenog 1963. godine u Vlasenici. Optuženi Garić Rade, u 10 tačaka optužnice, tereti se za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. godine, kao i zločin na civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- -

 Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu zapovjednika Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično i direktno sudjelovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubistvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i malodobnih žrtava, tokom 1992. godine.

Također, optuženi se tereti i za sudjelovanje u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

 Optuženi se tereti za krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...