Tužilaštvo BiH: Zadovoljni smo presudom Kekiću zbog ratovanja u Siriji

Preporučujemo

 

Tužilaštvo BiH je zaprimilo odluku trećestepenog vijeća Suda BiH, kojom je optuženom Osmanu Abdulazizu Kekiću potvrđena osuđujuća presuda i pooštrena izrečena kazna zatvora.

- -

Tužilaštvo BiH je zadvoljno osuđujućom presudom te ističemo da je do danas za protuzakonito formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, Tužilaštvo BiH optužilo 24 osobe te da nije bilo oslobađajućih presuda za ova krivična djela i svi optuženi su proglašeni krivim, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Kekić je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi, da bi drugostepeno vijeće, nakon provedenog postupka, optuženog, krajem prošle godine, proglasilo krivim i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od 2 godine.

Trećestepeno vijeće je nakon provedenog postupka potvrdilo osuđujuću presudu te preinačilo odluku o kazni i izreklo kaznu od 3 godine zatvora.

Optuženi Osman Abudulaziz Kekić, procesuiran je zbog krivičnog djela protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, iz člana 162b Krivičnog zakona BiH, a u vezi odlaska na strana ratišta Sirije i  Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

- -

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, intenzivno provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela povezanih sa terorizmom.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...