TUŽILAŠTVO HNK: Bivši direktor “Elektrobosne” optužen za nezakonitu prodaju nekretnina firme u Neumu

Preporučujemo

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je podiglo, a mostarski Kantonalni sud u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Pere Stanića, zvanog “Stari” (1937) iz Zenice, bivšeg direktora “Elektrobosne” d.d. Jajce.

Potvrđenom optužnicom njemu se na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Stanić se tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva “Elektrobosna” d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti.

On je, kako se navodi u optužnici, tokom januara i februara 2011. godine u Čapljini, kod notara N .M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, bez prethodno pribavljenog odobrenja Nadzornog odbora društva, zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina oštećenog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odnosno odluku Nadzornog odbora.

Na taj način je, prema optužnici, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583,00 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138,39 KM.

– To je učinio tako što je:

– dana 11.01.2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu, a zatim

– dana 02.02.2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu – navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je uz optužnicu Sudu predložilo oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...