- Advertisement -

Sumnja u namještanje: Tužilaštvo ispituje regularnost tri utakmice Premijer lige BiH, sudio isti sudija

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH ispituje regularnost tri meča BHT Premijer lige BiH odigrana prošle godine zbog sumnje da su namještena.

Glavni akteri utakmica su Željezničar, Zrinjski, Borac, Radnik i Široki Brijeg, a na svim utakmicama sudio je isti sudija – Tomislav Čuić iz Tomislavgrada, saznaje Žurnal.

Četiri kluba – tri utakmice – jedna titula. Isti sudija, isti scenarij. Gosti povedu, a domaći se “probude” u nastavku i preokrenu rezultat. Baš onaj scenarij za kojeg kladionice nude najveće kvote. Iz dva u jedan.

“Ne mogu reći o kojim utakmicama je riječ. U proteklom periodu smo obavili čitav niz saslušanja aktera, službenih lica i svih onih koji su imali veze s tim utakmicama.”, izjavio je Damir Raguž, jedan od tri tužioca NS BiH. Od izvora bliskih Tužilaštvu BiH, Žurnal saznaje o kojim utakmicama je riječ. Državno Tužilaštvo ispitivaće regularnost tri meča BHT Premijer lige BiH odigrana prošle godine, zbog sumnje da su namještena. Glavni akteri utakmica su Željezničar, Zrinjski, Borac, Radnik i Široki Brijeg.

Ono što još više stavlja sumnju na novu aferu u NS BiH, jeste i to da je sve tri utakmice sumnjivih ishoda sudio isti sudac – Tomislav Čuić iz Tomislavgrada. Odbor za suce i suđenje NS BiH istog Tomislava Čuića suspendovao je 2016. godine na 6 utakmica, zbog propusta na utakmici Široki Brijeg – Zrinjski. Indikativno je da su u sve tri utakmice za koje postoji sumnja da su namještene, gosti vodili na poluvremenu, a domaćini slavili pobjedu na kraju meča. Popularnim kladioničarskim slengom, prelaz iz keca u dvicu predstavljao je opravdanu sumnju da se radilo o „mutnim“ radnjama na bosanskohercegovačkim terenima.

ŽELJEZNIČAR – RADNIK 3-2 (0-2)

Prva utakmica koju će Tužilaštvo BiH ispitivati, odigrana je 10. decembra 2017. godine na Grbavici između Željezničara i Radnika iz Bijeljine. Radnik je na toj utakmici vodio nakon prvog poluvremena 0-2, da bi u drugom poluvremenu nakon 25 minuta igre Željo preokrenuo rezultat. Zanimljivo je i to da je pogodak za pobjedu Željezničar postigao nakon crvenog kartona za Radnik i dosuđenog penala, kojim je postao i jesenji prvak. Glavni sudac – Tomislav Čuić.

Pročitajte:  Otvoreno pismo Milanku Kajganiću, V.D. Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

 

ŽELJEZNIČAR – BORAC 2-1 (0-1)

U drugoj sumnjivoj utakmici, glavni akter ponovo je najtrofejniji bosanskoherecgovački klub, ovaj put protiv banjalučkog Borca i ponovo na Grabavici 12. augusta 2017. godine. Željezničar je ponovo gubio na poluvremenu 0-1, ali opet nakon samo 23 minute, Željezničar je preokrenuo rezultat na 2-1. Glavni sudac – Tomislav Čuić.

 

ŠIROKI BRIJEG – ZRINJSKI 2-1 (0-1)

Treći sporni meč odigran je u Širokom Brijegu 29. oktobra 2017. godine, u hercegovačkom derbiju Širokog i Zrinjskog. Gosti iz Mostara su u ovoj utakmici golom iz 30. minute otišli na odmor, da bi Široki Brijeg preokrenuo u posljednjih 15 minuta. Menalo i Čabraja su pogađali u 74. i 78. minuti. Glavni sudac – Tomislav Čuić.

Sve tri utakmice su u fazi prijave u Tužilaštvu BiH, čeka se formiranje predmeta i tužilac koji će dužiti predmet. Ko će biti tužilac koji će raditi na predmetu, odredit će v.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić. Do objave teksta iz Žurnala nisu dobili reakcije iz UEFA-e, Željezničara i Zrinjskog.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...