Tužilaštvo KS formiralo predmet nakon Nikšićevog pitanja o nezakonitom prisluškivanju u FUP-u

Preporučujemo

Tužilaštvo KS formiralo je predmet po službenoj dužnosti nakon zastupničkog pitanja Nermina NIkšića (SDP BiH) u Federalnom parlamentu o nezakonitom prisluškivanju članova SDP BiH od strane Federalne uprave policije. Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je da je predmet formiran, a da je postupajući tužilac uputio zahtjev FUP-u za dostavljanjem određene dokumentacije.

Nezvanično, kako Patria saznaje, u Tužilaštvu KS ispitane su određene osobe među kojima je bilo i uposlenika FUP-a. Izjavu u svojstvu svjedoka ranije je dao i Nikšić.

Nikšić je o nelegalnim aktivnostima koje se provode u FUP-u obavijestio i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Ured disciplinskog tužioca, Tužilaštvo BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, Upravu policije FBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Upravu policije KS, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH i Nezavisni odbor Skupštine KS. Ove institucije je pitao da li im je poznato kako je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine ili se privatno poznaju sa ljudima iz SDP-a BiH.

– Da li Vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDPBiH ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi sa predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? Da li Vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja – pitao je Nikšić.

Inače, direktor FUP-a Dragan Lukač najavio je da će podnijeti ostavku krajem ovog mjeseca. U isto vrijeme Tužilaštvo KS provjerava provjerava kako je Lukač, iako je Nezavisni odbor Parlamenta FBiH utvrdio da je još prije četiri godine stekao uvjete za penziju i po sili zakona morao biti penzionisan, uredno primao plaće, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist i oštetio budžet Federacije samo na ime plaće za stotine hiljada maraka. I to bez dodataka na plaće i doprinosa.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...