Tužilaštvo KS istražuje Amara Osima zbog fiktivnog potraživanja dugova u FK Željezničar

Preporučujemo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je istragu protiv bivšeg trenera FK Željezničar zbog fiktivnog prikazivanja potraživanja kluba s Grbavice.

“Možemo potvrditi da je otvorena istraga protiv navedene osobe. Zbog zaštite krivičnog postupka ne možemo davati više informacija”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Prema informacijama portala Istraga.ba, rukovodstvo Željezničara je podnijelo prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo prije godinu i po dana, a nakon toga je, ubrzo, donesena naredba o provođenju istrage, jer postoji osnovana sumnja da je Osim naplatio dugove koji nisu ni postojali.

Osim se tereti da je fiktivno prikazivao potraživanja od FK Željezničar, te da je na taj način oštetio klub s Grbavice za blizu pola miliona maraka.

“Možda neko misli ako ja treniram klub, odreći ću se svog novca. Neću nikada. Imam obavezu prema djeci svojoj i prema svojoj karijeri, gdje sam nešto radio i zaradio novac, a onda ga izvadio iz džepa i donio u klub. Imam dva sina i porodicu te neću reći da odustajem od tog novca. Ne vidim da je iko ikad rekao da će se odreći toliko novca, a bilo je puno bogatijih ljudi od mene i svi su uredno svoj dug vratili. Sad je problem što Amar hoće svoj novac da vrati. Da, vratit će ih. Borit će se rukama i nogama da ih vrati. Jer ih je Amar i dao”, rekao je Osim 2019. godine u intervjuu za portal Klix.ba.

Osim je za šefa stručnog štaba FK Željezničar imenovan posljednjeg dana 2018. godine, a na toj poziciji ostao je do 11. novembra 2021. godine.

On je trenersku karijeru počeo u Željinoj omladinskoj školi, a potom je preuzeo prvi tim s kojim osvaja dvije titule prvaka i dva Kupa Bosne i Hercegovine. Potom odlazi u Japan gdje je predvodio JEF United s kojim osvaja kup Japana.

U sezoni 2009/10. se vraća na Grbavicu i naredne četiri godine predvodi Plave do osvajanja tri titule i dva kupa naše zemlje. Od decembra 2014. do novembra 2016. godine trenirao je katarski Al Kharitiyat, a nakon Želje, radio je kao šef stručnog štaba Veleža.

 

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...