Tužilaštvo KS-a zatražilo pritvor za Drndu, novac nije pronađen

Preporučujemo

“Prvoosumnjičeni je obmanuo Tužilaštvo i sakrio je novac”, kazao je tužilac Borislav Čekić obrazlažući danas u Općinskom sudu u Sarajevu razloge zbog kojih je Tužilaštvo KS-a tražilo jednomjesečni pritvor za direktora Direkcije za puteve KS-a Nermina Drndu. On je osumnjičen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu službenog položaja.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS-a tražilo je za Drndu i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo. Istovremeno, za trećeosumnjičenog Benjamina Kardaša, zaposlenog u ViK-u, predložili su mjeru zabrane koja podrazumijeva poduzimanja poslovnih aktivnosti.

- -

Uhapšeni se sumnjiče da su od sredine 2016. do kraja 2017. godine, od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto novca od naplaćenih faktura.

Tužilac Čekić, dalje je obrazlažući prijedlog za pritvor, kazao da se radi o novcu koji potiče iz krivičnog djela, te da je prvoosumnjičeni (Drnda) kazao da je sakrio na određenoj lokaciji, za koje se kasnije uspotavilo da nisu tačne, piše Oslobođenje.

Za Djedovića je kazao da je sve negirao, ali da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Također je naglašeno da su prvo i drugo osumnjičeni, od momenta kada je Drndo menovan za v.d. direktora Direkcije, a Djedović za načelnika sektora za održavanje počeli sa izvršavanjem krivičnog djela, pa sve do njihovog hapšenja.

Odbrana osumnjičenih se usprotivila prijedlogu Tužilaštva KS-a i tražili su da se Drnda i Djedović puste na slobodu i da im se eventualno odrede neke blaže mjere.

- -

Advokatica osumnjičenog Kardaša istakla je da ne stoji prijedlog da se njenom branjeniku odrede mjere zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti, jer bi to negativno utjecalo na njegovo finansijsko stanje, posebno uzevši u obzir da je porodičan čovjek.

Općinski sud u Sarajevu će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva KS-a.

Najnovije

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić odlučio progovoriti o zločinu

Srđan Janković, osumnjičeni za ubistvo djevojčice Danke Ilić (2), preko branioca je poručio da više ne želi da se...