Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove

preporučujemo

Spornim zakonom koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere “Kiseonik” je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove Republike Srpske.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske je vanredno stanje.

Kako saznaje TVBN iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS-a da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o Agenciji za lijekove Republike Srpske.

Prema njihovom izvoru, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka BiH”.

Spornim zakonom koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere “Kiseonik” je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove Republike Srpske.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjoj Luci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS-a, koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se skupštinskim zaključcima da rok, također od šest mjeseci, da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

Pročitajte:  Enver Išerić: O zaključcima NSRS se ne razgovara, za to se odgovara

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...