Tuzla: Određen pritvor za muškarca koji je tjerao djecu da prose, dnevno zarađivao do 150 KM po djetetu

Preporučujemo

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Almira Ahmetovića (32), nastanjen u Tuzli.

On se sumnjiči da je počinio krivično djelo trgovina ljudima. Za njegovu suprugu Šeherzadu Ahmetović (35), koja je također kao saučesnik osumnjičena za navedeno krivično djelo, je predloženo izricanje mjera zabrane sastajanja sa određenim licima.

- -

Postoji osnovana sumnja da je bračni par  u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine petoro djece i maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina,  koji su s njima živjeli u porodičnoj zajednici u mjestu Mihatovići pored Tuzle, te povremeno i još jedno djete u dobi od 13 godina, prisiljavali na teške fizičke poslove i prosjačenje,  pri tome koristeći njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj, a kako bi sebi pribavili korist tako što su im djeca predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno.

Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tu su ih  stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tući ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca, zabranjivali im da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca nerijetko na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi im predali novac. Također djecu su tjerali da rade teške fizičke poslove, skupljaju stvari po smetljištima i kontejnerima, te je Almir  jednog od maloljetnika prisiljavao da krade, piše radiosarajevo.ba.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK su u saradnji sa Tužilaštvom u prethodnom periodu  proveli određene istražne radnje u cilju prikupljanja dokaza za počinjena krivična djela, te je po naredbi Suda 12. marta 2018. godine izvršen pretres objekta koji je bračni par koristio u Mihatovićima kod Tuzle, nakon čega su lišeni slobode.

MUP TK je jučer,  uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu,  predao osumnjičene u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao ih u prostorijama Tužilaštva.

- -

Djeca i maloljetnici su predati u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla radi smještaja u prihvatilište.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...