Tuzlanska vlast inkubatorom poslovnih ideja daje vjetar u leđa mladim poduzetnicima

preporučujemo

Mladi iz nerazvijenih općina u Tuzlanskom kantonu uskoro će dobiti priliku za pokretanje biznisa ili unapređenje postojećeg kroz projekt koji je osmišljen kao inkubator poslovnih ideja. To predstavlja direktan odgovor vlasti na jednu od potreba mladih.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona izradilo je Strategiju za mlade koja pokazuje pravce djelovanja Kantonalne vlade u cilju zadovoljavanja potreba ove kategorije društva, a koju su nedavno podržali skupštini zastupnici.

Jedan od projekata koji proizilazi iz dokumenta je novi oblik podrške za mlade, a kroz saradnju Kantonalne vlade, Zavoda za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije Impakt zaživljava projekt podrške poduzetništvu na području nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica ovog kantona.

“Ovaj projekt je za Vladu Tuzlanskog kantona od izuzetnog značaja, ali i za lokalne zajednice, s obzirom na to da je prva od aktivnosti koja proizilazi iz Strategije o mladima i aktivnost je koja na neki način animira mlade. Kroz ovaj inkubator osim pokretanja novih biznisa, pružit će se podrška i onim postojećim. Veoma je bitno da prilikom pokretanja biznisa on bude održiv”, kaže za Klix.ba resorni ministar Zlatan Muratović.

U realizaciji inkubatora poslovnih ideja učestvuju i lokalne zajednice sa manjim stepenom razvijenosti, odnosno Čelić, Teočak, Doboj Istok, Kladanj i Sapna, sa kojima će ugovori biti potpisani u ovoj sedmici, čime će projekt zvanično zaživjeti. Upravo će tamošnjim mladima biti omogćeno djelovanje kroz inkubator.

“Sredstva koja je naše ministarstvo već izdvojilo za ovaj projekt su inicijalna i ona trebaju pokrenuti poduzetnički duh kod mlađe populacije. Određene lokalne zajednice već su predložile finansijske iznose, tako da će kroz ovaj projekt biti i određeni dodatni vid sufinansiranja za mlade poduzetnike”, navodi Muratović.

Vlada Tuzlanskog kantona ove godine je za podršku mladima izdvojila ukupno 330 hiljada konvertibilnih maraka. Pored inkubatora poslovnih ideja planirano je i subvencioniranje kamate za kredite za stambeno zbrinjavanje, troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja i slično.

“Mi smo svjesni da je iznos s kojim raspolažemo nedostatan, ali shodno cjelokupnoj situaciji koju je prouzrokovala i pandemija koronavirusa, odnosno smanjeno punjenje budžeta, stava smo da je to što imamo i realno. U skladu sa situcijom, nadam se da ćemo sljedeće godine imati znatno više sredstava”, dodaje Muratović.

U kreiranju Strategije za mlade koja je označena kao najznačajniji sektorski i planski dokument direktno je učestvovalo više od hiljadu i po mladih osoba iz Tuzlanskog kantona, čime je trasiran put politike kojim bi se trebala kretati u narednom periodu.

Pored problema zapošljavanja, mladi su iskazali i nezadovoljstvo u načinu stambenog zbrinjavanja, smještaja i boravka djece u predškolskim ustanovama te u oblasti zaštite okolice, konkretno zagađenju zraka.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...