Tuzlanski kanton: Četiri osobe preminule od teškog virusa gripe

preporučujemo

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona danas je u svojim prostorijama organizovalo  konferenciju za novinare povodom aktuelne epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona.

Predstavnicima medija obratili su se ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, dr.med. Bahrudin Hadžiefendić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, doc.dr.med.sc. Maida Mulić kao i načelnik klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, profdr.sc. Sead Ahmetagić.

Ministar Bahrudin Hadžiefendić je na samom početku pres konferencije kazao kako su u Tuzlanskom kantonu zabilježena četiri smrtna slučaja uzrokovana teškim virusom gripe od kojih je kod jedne pacijentice iz Banovića (27) ustanovljen Influenza A virus tipa H1N1

Druge dvije osobe koje su preminule od virusa teške gripe su sa područja Tuzle i Živinica, dok je jedna osoba sa područja Kantona Sarajevo, ali se nalazila na liječenju u UKC-u Tuzla.

Prema riječima ministra Hadžiefendića sve osobe koje su preminule već su imale određene zdravstvene probleme.

Kako je kazao načelnik klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, profdr.sc. Sead Ahmetagić ukupni 37 pacijenata u posljednjem periodu bilo je zbrinuto na UKC-u Tuzla na Odjelu Klinike za infektivne bolesti, dok je trenutno njih 14 i danas zbrinuta na tom Odjelu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, doc.dr.med.sc. Maida Mulić na pres konferenciji je istakla da građani TK-a nemaju razloga za paniku i zabrinutost, piše tuzlanski.ba.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...