Tvornica cementa Kakanj ostvarila povećanje prodaje i zadržala lidersku poziciju

Preporučujemo

U Kaknju je jučer održana Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj (TCK). Dioničari su usvojili godišnji izvještaj o poslovanju za 2017. godinu sa izvještajima Nadzornog odbora i, Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.

„Tvornica cementa Kakanj je nastavila niz uspješnih poslovnih godina,” kazao je ovom prilikom Branimir Muidža, direktor kompanije u svom obraćanju Skupštini dioničara. „Na tržištu Bosne i Hercegovine u 2017. godini ostvarili smo povećanje prodaje i zadržali lidersku poziciju kako u prodaji cementa tako i u prodaji gotovih betona.”

Tokom protekle godine Tvornica cementa Kakanj završila je veoma važan ekološki projekat ugradnje novih vrećastih filtera na mlinove cementa. Privedena je kraju i automatizacija laboratorije što će u konačnici dovesti do daljeg poboljšanja finalnih proizvoda.

 „Da bi nastavili nizati uspjehe, neophodno je da kontinuirano unapređujemo našu proizvodnju i poslovanje kroz nove investicijske projekte,” kazao je Muidža.

„U 2017. smo započeli i dva važna projekta koji će se realizirati tokom 2018. Izgradnja novih silosa cementa pokrenut će proizvodnju i prodaju novih tipova cementa što će nam osigurati bolju poziciju na domaćem i regionalnom tržištu, a samim tim dovesti i do povećanja obima prodaje cementa. S druge strane, počinjemo sa modifikacijom postrojenja za upotrebu RDF-a, vrste alternativnih goriva, čime doprinosimo globalnom smanjenju CO2 emisija.”

O daljim planovima Muidža kaže: „Namjera nam je da dalje širimo svoju poslovnu mrežu kako bi se što više približili našim kupcima i omogućili im pristup kvalitetnim proizvodima.”

U skladu sa prijedlogom Nadzornog odbora, dioničari su usvojili finansijski rezultat poslovanja kao i raspodjelu dobiti, odnosno isplatu dividende u iznosu od 1,68 KM po dionici.

Član Nadzornog odbora, Gerhard Hirth, na svoj zahtjev zbog odlaska u mirovinu, razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto izabran je Thomas Spannagl. Obraćajući se Skupštini Hirth je kazao da je u Tvornici od same privatizacije, već osamnaest godina.

„Svjedočio sam i bio dijelom predivnih promjena kroz koje je ova Tvornica prošla. Danas osjećam ponos što sam bio dio ovog uspješnog tima od kojih su svakako najzaslužniji radnici i rukovodstvo Tvornice.”

Skupštini se također obratio i Janos Szarkandi, predsjednik Nadzornog odbora Tvornice cementa Kakanj, piše akta.ba.

„Dobri poslovni rezultati koje Tvornica cementa Kakanj postiže godina postali su već ustaljena tradicija. Provjereni rukovodeći tim koji je na čelu ove kompanije već 12 godina, a kojemu je mandat obnovljen, predvodi tim lojalnih, stručnih i vrijednih zaposlenika kojima se ovom prilikom duboko zahvaljujem na izvanrednim rezultatima. Sa ovakvim menadžerima, radnicima i dugoročnim planiranjem, Tvornica cementa Kakanj i u buduće može očekivati uspješno poslovanje.”

Najnovije

Aplikacija Sky protresla policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH

Šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim raspakivanjem aplikacija Sky i Anom,...