U Afganistanu u decembru umrlo 135-ero djece od upale pluća i neuhranjenosti

Preporučujemo

Fondacija Save the Children objavila je da je 135-ero djece umrlo u Afganistanu u decembru prošle godine od upale pluća i neuhranjenosti.

Izrazili su zabrinutost zbog povećanja broja djece umrle u Afganistanu od raznih bolesti, posebno upale pluća i neuhranjenosti.

- -

Istakli su da više od polovine porodica u Afganistanu nije moglo dobiti zdravstvenu zaštitu kada je to bilo potrebno. Naglasili su da je zdravstveni sistem u teškoj situaciji zbog smanjenja pomoći ovoj zemlji, što je imalo smrtonosne posljedice po afganistansku djecu.

Iz Save the Children su naveli i da su mnogi domovi zdravlja, posebno ambulante, zatvoreni zbog neisplaćenih plata zdravstvenim radnicima širom Afganistana, tako da su se bolesna djeca suočavala sa zatvorenim domovima zdravlja i praznim apotekama kada im je bilo potrebno liječenje.

Saopćeno je i da mobilni timovi rade u udaljenim dijelovima zemlje kako bi spasili živote hiljadama bolesne djece.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u saopćenju od 26. januara upozorila je da je zdravstveni sistem u Afganistanu na rubu kolapsa i pozvala na poduzimanje hitnih mjera, prenosi Anadolu Agency (AA).

- -

Zdravstveni program, koji su tokom prethodne vlade finansirali Svjetska banka, Evropska komisija i Američka agencija za međunarodni razvoj, zaustavljen je prestankom međunarodne pomoći.

U Afganistanu, u kojem su glad i bijeda porasli nakon što su talibani preuzeli vlast, zdravstvene ustanove, posebno COVID bolnice, pokušavaju pružiti usluge unatoč nedostatku grijanja, goriva, struje, hrane, vakcina, lijekova i medicinskih usluga.

Najnovije

Još dva milijardera odrekla se ruskog državljanstva

Osnivači američke IT kompanije "Veeam Software" Andrej Baronov i Ratmir Timašev najnoviji su milijarderi koji su se odrekli ruskog...