U akciji Europola razbijen balkanski kartel koji je švercovao kokain iz Južne Amerike

Preporučujemo

Policijski službenici iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Nizozemske, Portugala, Srbije i Španije, uz koordinisanu akciju sa Europolom, razbili su kriminalnu organizaciju koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina, a uključivala je brojne države članice EU i zemlje iz regiona Zapadnog Balkana.

Kriminalnu bandu uglavnom su činili crnogorski državljani, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije.

Između 2019. i 2020. godine, organi za provođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istrage nakon zaplijene kokaina u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije ‘Ndrangheta – talijanske kriminalne bande. Ova ista zaplijena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani.

Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

“Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, službenici širom Evrope izvršili su raciju na 37 lokacija, – jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji”, piše u saopćenu na zvaničnoj stranici Europola.

Uhapšeno je 12 osoba, od toga jedna u Hrvatskoj i Italiji, dvije u Srbiji i čak osam u Crnoj Gori.

Tom prilikom, oduzeti su skupocjeni satovi, bankovne kartice, lažna dokumenta, municija i oružje, automobili, jedan gliser i ogromne svote novca.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi i također doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire.

Najnovije

Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio...