U akciji SIPA-a pretresaju se kancelarije advokata i notara

Preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, provode operativnu akcije „Squere“.

Akcija se ptovodi na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada. U toku su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Pripadnici SIPA-e pretresaju nekoliko advokatskih kancelarija u Sarajevu, prenosi portal Istraga.

Dodaje se da su na meti Tužilaštva KS i notari, svi osumnjičeni za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, “Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Takođe, policijski službenici SIPA-e će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktvnosti propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Najnovije

Pod lupom: SDP, HDZ i SNSD ne mogu sami raditi na izmjenama Izbornog zakona

Koalicija "Pod lupom" reagovala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na...