U Banja Luci neformalni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP

Preporučujemo

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP), biće održan danas u Banjaluci, u okviru jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom.Domaćin ovog sastanka biće ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, saopšteno je iz MVP BiH.

BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije, a moto bh. predsjedanja je “Bolja povezanost za bolji život”.

Prioriteti bosanskohercegovačkog predsjedanja su povezanost u oblasti digitalne infrastrukture i povezanost u oblastima sigurnosti i mladih, te ubrzanje evropskog puta regije SEECP-a.

Na sastanku u Banjaluci će učestvovati ministri vanjskih poslova Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Turske, Republike Albanije i Kosova, dok će ostale učesnice SEECP-a predstavljati zamjenici ministara vanjskih poslova ili sekretari ministarstava.

Sastanku će prisutvovati i predstavnici Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Sastanak će početi u 11.00 časova u Banskom dvoru.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...