U Banjoj Luci svečano otvorena kancelarija Ambasade Rusije u BiH

Preporučujemo

U Banjoj Luci danas je svečano otvorena kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a njen rad su ozvaničili ruski ambasador Igor Kalabuhov i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Ambasador Kalabuhov izjavio je da otvaranje kancelarije predstavlja za Rusiju poseban događaj, napominjući da se na ovaj dan čekalo dugo vremena.

- -

– Ova vrata su otvorena za sve građane, bez obzira na vjeru i naciju – poručio je Kalabuhov.

On je posebno zahvalio Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

 

– Hvala vam na inicijativi, snazi i kreativnosti koji su vrlo potrebni u ovim vremenima – rekao je ruski ambasador u BiH.

- -

Prema njegovim riječima, kancelarija je samo nastavak saradnje sa BiH, a posebno sa RS-om sa kojom Rusija razvija i unapređuje strateško partnerstvo.

 

– Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su u osnovi našeg rada – dodao je Kalabuhov.

Pred uključenje videolinkom ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova iz Moskve, Kalabuhov je najavio mogućnost njegovog skorog dolaska u Banju Luku na otvaranje srpsko-ruskog hrama čija gradnja je u toku.

Lavrov je posredstvom video linka poručio da je otvaranje kancelarije historijski trenutak.

– Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskom RS-u. Širenje diplomatskog kora u Banjoj Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS-a kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – kazao je Lavrov.

On je posebnu zahvalnost iskazao Dodiku na ukazanoj incijativi da se otvori kancelarija. Poručio je da će prioritetna pažnja u Banjoj Luci biti posvećena izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra.

Predsjednik RS-a izjavio je da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik RS-a.

– Mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i historije. Otvaranje ove kancelarije doživljavamo s emocijom – tvrdi Dodik.

On je naveo da “Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji, koja jedina nije ušla u reviziju Dejtonskog sporazuma”.

– RS nije remetilački faktor, mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton, a Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD-om ima zavjeru protiv srpskog naroda. Poput one stare “zavadi pa vladaj”. To stalno čine na ovim našim prostorima. Mi možemo da budemo unutar BiH koja je na izvornim temeljima Dejtonskog sporazuma i nikako drugačije – poručio je Dodik.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...