U BiH 104.723 blokirana računa poslovnih subjekata

Preporučujemo

Krajem maja, odnosno početkom juna 2024. godine u Bosni i Hercegovini su bila čak 104.723 blokirana računa poslovnih subjekata, što je u odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca povećanje za 208 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U novom izvještaju koji sadrži 4.228 stranica (devet stranica više nego izvještaj od prošlog mjeseca), navedeno je i da je krajem maja, odnosno početkom juna ove godine čak 57.296 firmi imalo najmanje jedan blokirani račun, što je povećanje za 104 u odnosu na prethodni mjesec.

- -

U ovom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi…

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...