U BIH crveni meteoalarm zbog kiše, narandžasti zbog olujnog juga

Preporučujemo

Za područje Mostara, Sarajeva, Livna i Trebinja danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog prognoziranih olujnih udara juga, brzine 70 do 90 km/h.

Crveni upozorenje znači izuzetno opasno vrijeme, narandžasto upozorenje je za opasno vrijeme, dok žuti meteoalarm znači potencijalno opasno vrijeme.

Za Foču, Sarajevo, Bihać i Livno zbog obilne kiše na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je za Banja Luku, Tuzlu, Prijedor i Višegrad na snazi žuto stepen upozorenja.

- -

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prije podne padat će snijeg ili susnježica u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostalim područjima kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, padom temperature zraka, kiša će u centralnim i sjeveroistočnim područjima prelaziti u susnježicu ili snijeg.

Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše.

U subotu u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti.

Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima zemlje između 0 i 4, a u ostalim područjima temperatura zraka između 6 i 12, na jugu i do 14 stepeni.

- -

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana i tokom noći, padom temperature zraka, kiša može prelazit u susnježicu i snijeg. Temperatura zraka između 8 i 11 stepeni.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...