U BiH drastično poskupjela kafa

Preporučujemo

Kafa- najpopularniji napitak koji se koristi u cijelom svijetu, tako i kod nas, drastično je poskupjela u vrijeme krize, prenijeli su mediji.

Iako je njena cijena još prošle godine značajno skočila, podaci o uvozu pokazuju da smo, u odnosu na prethodnu godinu, tek neznatno smanjili potrošnju.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prošloj godini je uvezeno 19,56 miliona kilograma sirove i pržene kafe, što je plaćeno 207,12 miliona KM.

“Godinu ranije, u BiH je uvezeno 22,04 miliona kilograma kafe, ukupne vrijednosti 156,8 miliona KM”, rekli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kad se uporede količina i vrijednost kafe uvezene u BiH u prethodne dvije godine, nije teško izračunati da je kilogram lani u prosjeku koštao 10,6, a godinu ranije 7,1 KM. Dakle, za samo godinu dana, kilogram kafe iz uvoza poskupio je za 3,5 KM ili za 50 posto.

Tokom prošle godine, najviše kafe u BiH stiglo je iz Brazila, a zatim iz Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gvineje.

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske, pokazuju da je kilogram mljevene kafe u maloprodaji u januaru ove godine koštao 18 KM. U istom mjesecu prošle godine njegova prosječna cijena iznosila je skoro 16, a u januaru 2021. nepunih 13 KM.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...