U blizini Sarajeva postavljeni kontejneri za migrante

Preporučujemo

Zimski kontejneri za smještaj migranata postavljeni su u Hadžićima. Njimače će upravljati Služba za poslove sa strancima uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Kako je potvrdio Peter Van der Auweraert, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan, smještaj u Hadžićima pored Sarajeva bit će spreman da primi prvih 130 migranata u novom smještajnom centru krajem slijedeće sedmice.

“To su dobre vijesti, ali sam i dalje zabrinut oko toga kako da se pripremimo za zimu u Velikoj Kladuši, gdje vlasti odbijaju bilo kakva rješenja. Ništa se neće desiti prije izbora, a tada, bojim se, možda bude prekasno”, kaže Van der Auweraert.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, od 1. januara do 9. septembra Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 13.146 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazale su 12.194 osobe, dok ih je 1.102 podnijelo zahtjev za azil.

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (4.352), Sirije (1.964), Irana (1.843), Afganistana (1.302) i Iraka (1.175).

Smanjen je broj migranata na području Unsko-sanskog kantona kao i broj ulazaka migranata u BiH, jer je uspostavljena bolja kontrola granica.

Najnovije

Građani Mitrovice čuli “jaku eksploziju”, policija – u pitanju pirotehnika

Građani sjeverne Kosovske Mitrovice su nešto iza 22 sata čuli jaku eksploziju. Kako za N1 je rekao zamjenik komandira...