U bombaškom napadu u Afganistanu šest mrtvih

Preporučujemo

Najmanje četiri civila i dva vojnika poginula su u napadu bombaša samoubice na vojnu bazu u Afganistanu, saopćili su zvaničnici.

Portparol guvernera provincije Helmand na jugu Afganistana rekao je da je napadač izvršio napad pomoću kombija.

Vojni zvaničnici navode da bi broj žrtava mogao da raste.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su talibani prošle sedmice najavili početak svoje “proljetne ofanzive”, doba kada pobunjenici inače redovno izvode napade i bore se protiv sigurnosnih snaga u toj zemlji.

Talibani su izdali saopćenje navodeći da će ofanziva “Al-Handak” koristiti nove i razvijene taktike namijenjene “uništavanju, ubijanju i zarobljavanju američkih okupatora i njihovih pristalica”.

S proljeća se redovno pojača nasilje u Afganistanu jer poslije topljenja snijega borci mogu lakše da prelaze planinski teren.

SAD su zvanično završile borbenu misiju u Afganistanu 2014. godine, ali više hiljada američkih vojnika i dalje se nalazi u zemlji u borbi protiv terorizma i kao podrška. Administracija  predsjednika Donalda Trumpa poslala je više hiljada dodatnih vojnika u nastojanju da promijeni tok najdužeg američkog rata.

Najnovije

Srbija, poljoprivreda i protesti: Traktori i dalje blokiraju Novi Sad, Vučić najavio kompromisno rešenje

Poljoprivrednici, između ostalog, traže višu otkupnu cenu suncokreta. Vučić najavio kompromisno rešenje kojim niko neće biti potpuno zadovoljan. Umesto na...