U Briselu o Inicijativi za izgradnju odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH

Preporučujemo

Tokom sastanka, šef NATO tima za podršku u izgradnji odbrambenih sigurnosnih kapaciteta iznio je ciljeve programa, kao i planove i način realizacije pomoći kroz navedeni program. Saveznici su još jednom upoznati sa zahtjevima BiH, odnosno oblastima, u kojima je BiH potrebna podrška. Konačni plan o sredstvima, koja će odbrambeno-sigurnosni sektor dobiti u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, bit će finaliziran u januaru, a odobren na ministarskom sastanku NATO-saveza u februaru 2023. godine.

Ovaj program podrazumijeva kontinuiranu pomoć i bit će realiziran kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete pomoći.

- -

Saveznici i partnerske zemlje su već tokom navedenog sastanka izrazili podršku u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, tako da se očekuje da u narednom periodu BiH dobije značajnu podršku. S obzirom na to da je ovo prvi put da BiH učestvuje na sastancima primalaca pomoći u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, ovo je bila dobra prilika da se članovi delegacije upoznaju sa procedurama, ali i praksama drugih zemalja koje su već nekoliko godina primaoci podrške kroz navedeni program.

Ovom prilikom delegacija BiH zahvalila se NATO-u na podršci, te izrazila nadu da će ovaj program podrške ojačati odbrambene i sigurnosne kapacitete BiH, a samim tim i pomoći BiH u daljnjoj izgradnji stabilnosti i sigurnosti, kao i pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda.

U delegaciji BiH, ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Edin Fako, Goran Pranjić iz Misije BiH pri NATO, brigadir Nebojša Bošnjak i brigadir Hazim Hodžić iz ZŠ OS BiH, predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, te komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...