U čast bivšeg vođe Turkmenistana podiže se grad koji će koštati pet milijardi dolara

Preporučujemo

Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbangulyju Berdymukhamedovu, saopćili su jučer turkmenistanski zvaničnici.

Srednjoazijskom zemljom koja graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada porodica Berdymukhamedov. Gurbanguly Berdymukhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrat, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske nacije prošle godine, a zamijenio ga je njegov sin Serdar Berdymukhamedov.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja dominirati zemljom. Novi grad 30 kilometara (18 milja) izvan glavnog grada Ashgabata nosit će ime po njegovoj tituli.

Berdymukhamedov je naredio dužnosnicima da to na neki način unesu u “Guinnessovu knjigu rekorda”.

“Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara. Druga faza koštat će oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procjenama”, rekao je Deryageldi Orazov, dužnosnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

Orazov je rekao da će tačan trošak biti jasan nakon raspisivanja natječaja. Ali već sada uvelike premašuje brojku od 1,5 milijardi dolara objavljenu u februaru 2020.

BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, prema podacima Svjetske banke. Velik dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi plina. Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od plina na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu.

Arkadag, koji se nalazi u zoni zemljotresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika. Predsjednik, 41-godišnji Serdar Berdymukhamedov vlada u sjeni svog oca.

Daleko od toga da se povukao, Berdymukhamedov stariji je ukinuo gornji dom parlamenta i imenovan je predsjednikom vrhovnog tijela koje kontrolira veći dio vanjske i unutrašnje politike zemlje.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke. Prema Reporterima bez granica, nalazi se na 177. mjestu od 180 zemalja po slobodi medija, odmah ispred Irana, Eritreje i Sjeverne Koreje.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...