U Cazin sletjela jedna od najrijeđih ptica na svijetu

preporučujemo

Ptica ćelavi ibis imena Nova stigla je u BiH, tačnije u okolicu Cazina. Njegova je vrsta u ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku, a sada se vratila i to iz Austrije preko Italije i Hrvatske.

Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine “Bentornato Ibis” iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

“Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel”, kažu iz ove organizacije.

Na svojoj Facebook stranici podjelili su i nekoliko osnovnih informacija o ovoj ptici.
“Sjeverni ćelavi ibis je migratorna vrsta. Vrsta je izumrla iz srednje Evrope od sredine sedamnaestog veka (uglavnom zbog ubijanja). Danas se smatra da je vrsta u ozbiljnom riziku od izumiranja širom svijeta”, kažu iz ove organizacije.

Fotografiju je načinio fotograf Kristijan Mandić.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...