U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju

Preporučujemo

U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a njena osnovna svrha je privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Prema njegovim riječima, realizacija ovog projekta odvija se posljednjih nekoliko godina i u tom periodu je okončano kompletiranje zemljišta, obavljena parcelizacija te je u toku izgradnja neophodnih infrastrukturnih objekata, poput kanalizacije i puteva, pišu Nezavisne novine.

Navodi da su gradske vlasti, kada se radi o finansiranju dosad urađenog, imale podršku institucija s viših razina vlasti te međunarodnih organizacija.

– Posao nije u cijelosti završen, jer nas u narednom periodu očekuje proširenje ove poslovne zone, pa je svaka marka s viših razina vlasti dobrodošla – kaže Ogrešević.

Prema njegovim riječima, u proteklim godinama urađena je potrebna infrastruktura za jednu trećinu ove poslovne zone, gdje je proizvodnju započeo jedan poslovni subjekat koji zapošljava 60 radnika i proizvode izvozi na evropsko tržište.

Uskoro se očekuje početak realizacije još jednog kapitalnog projekta, a radi se o investiciji jedne poznate austrijske kompanije koja se bavi proizvodnjom namotaja za tranfsormatore, generatore i različite tipove motora, a konkretno, u Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju. U svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta od grada Cazina kupili su oko 50 duluma zemljišta i nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580 hiljada maraka.

Za razvoj poduzetničkih zona u četiri općine Unsko-sanskog kantona, Vlada USK izdvojila je nedavno 390 hiljada maraka iz kantonalnog budžeta i ova sredstva biće utrošena kako bi se unaprijedili uslovi poslovanja privrednih subjekata.

Prema riječima Samre Mehić, resorne ministrice privrede, od ovih sredstava 130 hiljada maraka pripašće Bosanskom Petrovcu, po 80 hiljada Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok će Cazin dobiti 100 maraka.

– U proteklim godinama u svim gradovima i općinama USK formirane su ovakve zone, gdje je privrednicima omogućeno da pokrenu ekonomske aktivnosti uz brojne povoljnosti, kao što su niže cijene za građevinsko zemljište i uređena infrastruktura. Pokazalo se da je na taj način generisano otvaranje velikog broja radnih mjesta i takva praksa bit će nastavljena i u budućnosti – ističe Mehić.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...