U Dnevnoj onkološkoj bolnici KCUS-a terapiju primilo 68 pacijenata: “Naša najveća sreća je izliječen bolesnik”

Preporučujemo

Dnevna onkološka bolnica jedan je od realizovanih projekata iz Strategije razvoja i unaprijeđenja rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj Odjel otvoren je krajem prošle sedmice u potpuno renoviranim i za ovu namjenu adaptiranim prostorijama nekadašnjeg Kabineta generalne direktorice, u prizemlju DIP-a.

U proteklih nekoliko dana u novim prostorijama terapiju je primilo 68 pacijenata, koji za KCUS i Onkološku kliniku imaju samo riječi hvale.

Bolesnici su godinama primali terapiju u sobi bez dnevne svijetlosti i zraka, što je svaki dolazak na terapiju činilo dodatno mučnim. Zahvaljujući otvaranju Dnevne onkološke bolnice dobili su savremeno opremljene, prozračne i svijetle prostorije, što će višesatni boravak tokom terapije učiniti mnogo ugodnijim i prijatnijim.

„Prednosti rada ovog Odjela su brojni. Pacijentima je omogućeno da manje vremena budu vezani za bolničku ustanovu i njihov kvalitet života se znatno unaprijeđuje. S poboljšanjam onkološkog liječenja sve je veća potreba za dnevnim terapijama čime se štede i resursi koji se troše u zdravstvu, a pacijentu se pruža najbolja zdravstvena usluga u ovoj oblasti“, izjavio je doc. dr. Timur Cerić, šef Dnevne onkološke bolnice Klinike za onkologiju.

Dnevna bolnica radi u dvije smjene. Uspostavljanjem ovog Odjela smanjiće se i pritisak na hospitalni dio i vrijeme čekanja pacijenata, kako na dnevnoj bazi tako i u sistemu zdravstvene zaštite, na ovu vrstu zdravstvene usluge.

„Ne smijemo zaboraviti niti krucijalni uticaj rukovodstava KCUS na čelu sa prof. dr. Izetbegović koji su prepoznali i ostvarili realizaciju jednog ovakvog značajnog projekta za onkološke pacijente, na čemu samo možemo biti izrazito zahvalni“, rekao je doc.dr. Timur Cerić.

Glavna sestra Dnevne onkološke bolnice Amina Žiga izrazila je zahvalnost menadžment na odličnim uvjetima rada uposlenika, ali i boravka najtežih onkoloških bolesnika. Istakla je da je riješen veliki problem sa rastvaranjem citostatika, koji se pripremaju u potpuno odvojenoj prostoriji.

Prof. dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju napominje da kroz ovu bolnicu dnevno prođe više od 400 pacijenata koji su podvrgnuti različitim terapijama kao i dijagnostičkim procedurama i kontrolnim pregledima. Naglašava da je od Ministarstva zdravstva FBiH i Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zatraženo da osavremene Liste lijekova za tretman malignih bolesti.

„Dnevna bolnica zamišljena je kao veza između porodice, doma i bolnice.  Naše kvalifikovane sestre će voditi računa o adekvatnoj brizi za naše pacijente uključujući brigu za adekvatno održavanje perifernog venskog puta. Kroz rad dnevne bolnice biće organiziovano i zbrinjavanje pacijenata koji ulaze u kategoriju hitnih stanja u onkologiji, kroz zajednički pristup multidisciplinarnih timova“, naveo je prof. dr. Bešlija.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navela je da podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je broj oboljelih od različitih oblika karcinoma u porastu, te da onkološki bolesnici zahtjevaju posebnu pažnju i razumijevanje.

„Ozbiljno shvatamo upozerenja i statistike koje govore da je broj onkoloških bolesnika, nažalost, u porastu. Nastojimo pratiti svjetske trendove u liječenju, te sprovodimo niz mjera i aktivnosti u cilju što boljih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga. U protekle dvije i po godine smo uradili mnogo na poboljšanju uslova boravka i liječenja najtežih onkoloških bolesnika. Pri tome smo i našim uposlenicima omogućili znatno bolje uslove rada. Pored nabavljenih najsavremenijih aparata uložili smo i u opremanje novih prostorija ali i edukaciju ljekara i medicinskog osoblja. Ranije su onkološki bolesnici terapiju primali u maloj prostoriji, u kojoj su bili natrpani kreveti. Nije bilo prozora, dnevne svijetlosti i zraka. To je potpuno nehumano i ispod je nivoa ljudskog dostojanstva. Ogroman prostor nekadašnjeg Kabineta generalnog direktora KCUS preuredili smo i adaptirali za potrebe Dnevne onkološke bolnice. Nema više zagušljivih i mračnih prostorija i bespotrebnog hodanja bolesnika. Zahvaljujući primjeni novih tehnologija u terapiji zračenjem ,do kraja ove godine, više neće biti potrebe za liječenjem onkoloških pacijenata izvan Bosne i Hercegovine, što znači da neće biti razdvojeni od svojih porodica koje im daju veliku podršku“, izjavila je prof.dr. Izetbegović.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...