U dvije opštine ukupno sedam prvačića

Preporučujemo

Blizu 30.000 prvačića od ponedjeljka polazi u školu. Njihov broj se u FBiH drastično smanjio u odnosu na prošlu godinu, za blizu 40 razreda po 30 učenika. U RS nešto bolja situacija, samo dva razreda manje.

Knjige čekaju na prvačiće u O.Š. Sveti Sava u Trnovu. Dva seta, za dva prvačića koja od septembra u ovoj Opštini počinju sa obrazovanjem. Učiteljica Dragana Jokić upisuje ih u dnevnik.

- -

“Bile su tu, dolazile su u školu. Kada je bilo testiranje za prvi razred, to su dvije djevojčice”, priča Jokić, piše N1.

Njih dvije će od septembra biti u kombinovanom razredu. Zajedno sa godinu dana starijim drugarima. U RS najmanje đaka je upisano u ovu, i školi Josif Pančić u Oštroj Luci. Ranka Mandić, direktorica škole sjeća se boljih vremena.

“U tom periodu postdejtonskom znalo je biti po 300, 400 učenika, i vidite u nekom vremenu desetak godina poslije toga se radikalno smanji broj učenika. Sada imamo ukupno 60 učenika sa Kijevom, koje je područno odjeljenje”, otkriva Ranka Mandić, direktorica O.Š. Sveti Sava.

U cijeloj RS upisano je 9.600 učenika, 67 manje nego prošle godine. Prije deset godina u prve razrede upisano je 1.231 više. Što znači da se tada moglo formirati 40 odjeljenja sa po 30 učenika više.

- -

Slična situacija i u općini Trnovo, O.Š. Zaim Kolar upisalo je pet prvačića.

Pet klupa čeka na njih. Dobri uslovi, opremljene učionice, no đaka nema. Ipak, učiteljica Alma Tantula kaže da i male grupe imaju svoje prednosti.

“Mi smo ovdje u potpunosti posvećeni njima. Dobro ih poznajemo i njih i roditelji, i oni nas, tako da je ovo, mogu reći, jedna škola koja ima sve na zavidnom nivou”, ističe Tantula.

Iako su učenici prvih razreda išli u kombinovana odjeljnja, ove godine neće biti tako.

“Teško je raditi sa prvim razredom u kombinaciji. Tek su pošli u školu, treba da se naviknu, uče slova, pisati, čitati, tako da učenici prvog razreda neće biti u kombinaciji”, kaže Adis Hodžić, direktor O.Š. Zaim Kolar.

U devet Kantona FBiH, upisan je 18.521 prvačić, 1.189 đaka manje nego prošle godine, skoro 40 razreda u devet kantona. Kakvi su trendovi u Zapadnohercegovačkom kantonu nismo saznali. Podatke nisu dostavili ni Vladi FBiH, ali ni redakciji N1. Podatke za Distrikt Brčko, takođe nismo dobili.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...