U FBiH za mjesec počinje primjena Elektronskog registra testamenata

Preporučujemo

Elektronski registar testamenata i drugih nasljednih poslova očekuje se da će za oko mjesec početi funkcionirati u FBiH, javila je Fena.

Potvrdio je to predsjednik Komisije za stručno usavršavanje notara Sefedin Suljević na današnjoj radionici, koju je za korisnike navedenog registra organizirala Notarska komora FBiH u saradnji sa Federalnim ministarstvom pravde i nadležnim kantonalnim ministarstvima.

- -

– Izuzetno smo zadovoljni odzivom učesnika kojima smo predstavili da je Registar online aplikacija koju Notarska komora FBiH vodi na osnovu Zakona o naslijeđivanju u FBiH i Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u FBiH. Ovo je i jedan od uvjeta pridruživanja BiH Evropskoj uniji u okviru vladavine prava i suzbijanja korupcije, rekao je Suljević.

Kaže da pregled testamenata omogućava prijavljenom korisniku da pregleda sve upisane testamente, kao i ugovore o nasljeđivanju, piše Oslobođenje.

– Ovo je registar u kojem se može u svakom slučaju pribaviti dokaz da li je neka osoba ostavila testament. To do sada nismo imali te ćemo na ovaj način ispoštovati volju ostavioca, a u dogledno vrijeme povezat ćemo se sa takvim istim registrom u Republici Srpskoj, zemljama regiona, a i sa evropskom mrežom testamenata, dodao je Suljević.

Predsjednik Upravnog odbora i vršitelj funkcije predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić ukazao je da je Komora u situaciji da napravi istorijski iskorak u elektronizaciji.

- -

– Zato je važno da nas danas educiraju stručnjaci koji su napravili elektronski registar testamenata, koji ćemo uskoro u svojim uredima početi primjenjivati, izjavio je Puljić.

Na edukaciji su učestvovali predstavnici općinskih sudova u FBiH koji rade na vanparničnom referatu i komuniciraju s predmetnim Registrom, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH te Federalnog ministarstva pravde.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...