U Francuskoj promjene: Seksualni odnosi sa osobama ispod 15 godina – kriminalno djelo

preporučujemo

Francuska planira promjene u pogledu legalne dobi seksualnih odnosa pa će se tako odrastao čovjek koji ima odnose sa osobama od 15 godina i mlađe – smatrati kriminalnim djelom.

Ministrica Marlène Schiappa pozdravila je ovu promjenu, koja je nastala kao savjet doktora i eksperata.

Tužioci će morati dokazati da su odnosi sa nekim ispod 15 godina obavljeni pod prisilom da bi se podigla optužnica za silovanje.

Ova promjena dolazi nedavnog slučaja kada su dvojca muškaraca optužena zbog seksualnog odnosa sa djevojčicom od 11 godina, piše BBC.

Prema zakonu, ukoliko nije bilo nasilja ili ako nema dokaza, optuženici bi mogli biti okrivljeni sa seksualno nasilje, ali ne silovanje. Maximalna kazna je pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura.

Prošlog novembra, čovjek od 30 godina oslobođen je optužbi za silovanje nakon priznanja da njegova žrtva od 11 godina nije bila ograničena, iznenađena te nije to uradila pod prijetnjom.

U drugom slučaju, 28-godišnjak se suočio sa optužbama za seksualno uznemiravanje, ne silovanje, nakon što je utvrđeno da nije psihički prislio žrtvu na seksualne odnose.

Kada govorimo u europskim zemljama, ova granica je 14 godina za Austriju, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Portugal, dok je 15 godina granica u Grčkoj, Poljskoj i Švedskoj. U Belgiji, Holandiji, Španiji i Rusiji je 16 godina granica, a 17 na Kipru.

Tako je u Velikoj Britaniji granica 16 godina, ali djeca ispod 13 godina imaju pravnu zaštitu koja tvrdi da ispod ove dobi ne mogu nikada pristati na seksualne odnose.

(I.S.)

 

Najnovije

Vijećnici u Novom Sarajevu žele sebi povećati paušale: Da li je opravdano povećanje?

Općinsko vijeće Novog Sarajeva danas je trebalo razmatrati i povećanje naknada vijećnicima, članovima radnih tijela i članovima Kolegija Vijeća. U...