U Goraždu se gradi potpuno novi objekat Doma za stara i iznemogla lica

Preporučujemo

U Goraždu će biti izgrađen potpuno novi objekat Doma za stara i iznemogla lica na lokaciji sadašnjeg, a riječ je o investiciji u koju će biti uloženo više od četiri miliona maraka.

BPK Goražde je ispunio sve preduslove za realizaciju ovog projekta, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 27. marta objavilo je tender za izbor izvođača radova gdje je krajnji rok za prijave 4. maj.

Izgradnja novog objekta se realizuje u okviru državnog projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, pružanjem javnih stambenih rješenja.

Ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica BPK Goražde Senad Čeljo naglašava da je riječ o značajnom projektu za BPK uz podsjećanje da je riječ o posljednjem podprojektu u okviru državnog projekta CEB II na području ovog kantona.

“BPK Goražde zaslužuje da ima bolje uslove za boravak štićenika Doma za stara i iznemogla lica i rad uposlenih, što će doprinijeti i većoj popunjenosti kapaciteta”, ističe Čeljo.

U međuvremenu je riješeno pitanje privremenog smještaja korisnika Doma za stara i iznemogla lica u Đačkom domu koji će biti adaptiran u ove svrhe, a nosilac svih neophodnih aktivnosti od rušenja i izgradnje doma, do adaptacije smještaja za korisnike je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK na čelu s ministrom Bojanom Krunićem.

Potpisan je i Ugovor o zakupu zgrade bivšeg Đačkog doma s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem.

Sredstva za sanaciju objekta đačkom doma u cilju stvaranja optimalnih uslova za boravak korisnika usluga Doma za stara i iznemogla lica Goražde obezbjeđena su u budžetu BPK Goražde, a visina mjesečne zakupnine iznosi 3.510 maraka, ali s obzirom da će BPK Goražde uložiti sredstva u adaptaciju objekta, ugovorene strane saglasne su da se izvršena ulaganja odbiju od iznosa mjesečne zakupnine.

Najnovije

Uhapšen Borislav Gligorević, osumnjičen za silovanje Bošnjakinja 1992. godine u Zvorniku

Postupajući na osnovu potrage raspisane od strane Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH na graničnom prelazu Karakaj uhapsili...