U Hrvatskoj se povlači lijek za djecu: Prodaje se i u BiH

Preporučujemo

 

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je ovog petka na popularni lijek za djecu koji se povlači s polica, i to iz preventivnih razloga. Kako se navodi u njihovom saopštenju, riječ je o lijeku Fluimukanu Junior od 20 mg/ml oralnoj otopini firme Sandoz d.o.o., a povlače se isključivo serije – MS8992 i NB5852.

- -

“Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine apoteka. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže”, objavljeno je.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, poručili su iz HALMED-a.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, upozoravaju, piše Vecernji.ba.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...