U Hrvatskoj sutra gorivo ide ispod 3 KM, u BiH na benzinskim bez korekcija cijena

Preporučujemo

Vlada Hrvatske donijela je danas uredbu na osnovu koje će benzin od sutra pojeftiniti za 0,7 kuna (18 feninga), a dizel za 0,66 kuna (17 feninga) po litru. To ne iznenađuje s obzirom da već neko vrijeme cijene barela sirove nafte padaju na svjetskom tržištu.

Tako, od sutra će u Hrvatskoj tako benzin koštati 11,30 kuna (2,94 KM) po litru, dizel 12,14 kuna (3,16 KM), a plavi dizel 8,50 kuna (2,21 KM) po litru.

U praksi, to će značiti da će na većini naših benzinskih pumpi gorivo biti skuplje nego u Hrvatskoj, ukoliko bh. prometnici ne bi svoje cjenovnike spustili preko noći. Takvo nešto nije baš za očekivati, iako se vozači bune što uz najmanje plate imamo najveće cijene. Odavno u BiH naši vozači toče najskuplje rezervare, a kako kažu, tako će biti dok inspekcija ne odreaguje i kazni one koji se bogate na račun građana.

“Sramota je da dok svaka zemlja ide u susret svojim građanima i na sve načine se trudi da im izađe u susret, mi svoju vlast izdržavamo tako što im punimo budžet. Zato niko ne reaguje”, kazao je za Index.ba Hamdija Kapetanović, koji kaže da, cijene moraju da padnu ispod 3 marke svidjelo se to onima u vlasti ili ne.

Uvidom na aplikacije koje pokazuju cijene goriva kod nas samo na nekoliko benzinskih pumpi u Sarajevu dizel se toči za 3,16 KM, a u ostalim cijene iznose od 3,21 pa sve do 3,36 KM. Super 95 u Sarajevu košta od 2,96 pa naviše.

Najskuplje gorivo točimo na jugu zemlje. U Neumu litar dizela je od 3,26 do 3,31 KM dok je litar benzina između 3,11 do 3,16 KM. Mostar je rekorder u cijenama pa litar dizela se kreće između 3,11 do čak 3,41 KM a benzin od 2, 86 do 3,51.

U Banjaluci tek na nekoliko pumpi BMB košta od 2,92 do 2,95, a na svim ostalim je znatno skuplji, tako da cijene dostižu i do nevjerovatnih 3,47. Eurodizel 5 u Banjaluci danas košta od 3,08 do čak 3,45 KM,

Najnovije

Za Salmana nema prepreka: Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje

Saudijski princ Mohammed bin Salman je poznat kao osoba koja ne žali trošiti novce, ponekada i na projekte koji...