U Istanbulu otvorena nova linija metroa: Od centra grada do novog aerodroma za samo 24 minute

Preporučujemo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otvorio je danas novu brzu metro liniju u Istanbulu koja bi trebala povezati sami centar grada sa novim aerodromom u Istanbulu koji je ocijenjen kao najprometniji u Evropi tokom 2022. godine.

Prema pisanju turskih medija, metro je dug ukupno 31 kilometra i označava prvu željezničku vezu s najvećim aerodromom u Turskoj.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja, Erdogan je rekao da je zahvaljujući novoj liniji metroa od stanice, odnosno dijela grada Kagithane do aerodroma moguće stići za 24 minute.

“Metro linija će dodatno povećati mobilnost putnika i tereta te će vjerovatno doprinijeti i stvaranju bržih veza sa Evropom”, piše Daily Sabah.

Tokom otvaranja, predsjednik Turske je rekao kako će ovom linijom saobraćati domaći vozovi.

“Vozila domaće proizvodnje i dizajna će saobraćati ovom linijom i koristit će domaće motore. Turska je ovim projektom dokazala svoju snagu i sposobnost u izgradnji moderne podzemne željeznice. U toku su i mnogi drugi projekti, a kada ih završimo, povećat ćemo mrežu istanbulskog željezničkog sistema na preko 380 kilometara”, poručio je Erdogan.

Ministar saobraćaja Turske Adil Karaismailoglu je izjavio kako će linija metroa do aerodroma biti najbrža u Evropi, a saobraćat će se brzinom od 120 km/h.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...