U jednom dijelu Sarajeva građani moraju plaćati proviziju uz račune za vodu, u drugom ne moraju!?

Preporučujemo

Ovih dana stanovnici Sarajeva ponovo su zbunjeni dobijenim računima za vodu. U jednom dijelu grada poput Alipašinog Polja, građani su dobili majske račune na čijoj poleđini piše kako se račun može platiti u poštama i jednom broju banaka, bez provizije, dok u drugom dijelu grada kao što je Breka, na majskim računima stoji da se plaćaju uz proviziju.

Pojašnjenje smo potražili od direktora Vodovoda i kanalizacije Rusmira Salića da li se računi plaćaju bez provizije ili sa provizijom, ali odgovore do završetak ovog teksta nismo dobili.

- -

Kod plaćanja aprilskih računa za vodu stanovnici Sarajeva su bili prisiljeni da u poštama daju 1,50 KM provizije jer je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija bez da o tome javno obavijesti stanovništvo, prestalo sa plaćenjem provizije JP BH pošta.

Na tadašnji upit Faktora naveli su kako “Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje”.

– Zbog navedenih razloga od 01. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta. Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije – odgovoreno nam je iz ovog preduzeća.

Dakle, građanima nije bila ostavljena mogućnost da plaćaju račune bez provizije.

- -

Ovakvom postupku se javno usprotivio Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nazvavši takav potez KJKP Vodovod i kanalizacija nepromišljenim i kako će na sve načine tražiti da se promijeni.

Do danas ministar Bošnjak nije obavijestio javnost da li će građani i dalje plaćati proviziju ili neće?

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...