U jeku masakriranja civila u Gazi, Zelenski će posjetiti Izrael

Preporučujemo

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, će posjetiti Izrael u jeku izraelske agresije na okupirani Pojas Gaze i u jeku masakriranja palestinskog civilnog stanovništva na tom području.

 

- -

Ukrajinski predsjednik će sljedeće sedmice posjetiti Izrael, jer je već u prvoj sedmici rata objavljeno da je izrazio interesovanje za posjetu, navodi Jerusalem Post.

 

Razni izvori već u prvoj sedmici rata javili su da je ukrajinski predsjednik izrazio interesovanje za posjetu Izraelu, ali je po tom pitanju odbijen.

 

- -

Kako se navodi u izvještaju, postoje uznapredovali razgovori u vezi sa posjetom. Nakon dogovora, očekuje se da će posjeta ukrajinskog predsjednika biti održana u ponedjeljak ili utorak.

 

U govoru koji je Zelenski održao pred Skupštinom UN-a, dva dana nakon Hamasovog napada na Izrael, rekao je da su “Hamas i Rusija isto zlo, a jedina razlika je što postoji teroristička organizacija koja je napala Izrael i teroristička država koja je napala Ukrajinu”.

 

 

Također je kazao da je “pravo Izraela na samoodbranu neupitno. Svi detalji oko ovog terorističkog napada moraju biti otkriveni kako bi svijet znao i smatrao odgovornim svakoga ko je podržao i pomogao u izvršenju napada.”

 

Odnosi između Izraela i Ukrajine doživjeli su nekoliko uspona i padova od ruske invazije krajem februara 2022. Zelenski je u prošlosti eksplicitno kritizirao Izrael jer nije pružio dovoljnu vojnu pomoć Ukrajincima.

 

Samo nekoliko sedmica prije 7. oktobra, Zelenski se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u podrumskoj konferencijskoj sali Ujedinjenih nacija, gdje je ukrajinski lider rekao da Ukrajina “očekuje više” od Izraela.

 

Ukrajina je htjela kupiti izraelske odbrambene protivraketne sisteme.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...