U Jemenu 20.000 maloljetnih ratnika: Oko 4,5 miliona djece ne ide u školu

Preporučujemo

Oko 20.000 maloljetnika pobunjenici šiitskog pokreta Husi u Jemenu koristili su kao ratnike, podaci su Ministarstva za socijalna pitanja i rad ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Ibtihac el-Kemal potvrdio je da se više od dva miliona maloljetnika koristi kao radna snaga u zemlji u kojoj oko tri godine traje građanski rat.

- -

Istakao je i da protivno svim međunarodnim sporazumima i zakonima koji štite djecu oko 20.000 maloljetnika je korišteno u svrhe ratovanja.

Husi su djelom ili u potpunosti uništili više od 2.300 škola u zemlji, a oko 1.500 obrazovnih institucija koriste kao zatvore ili vojne kasarne.

Ministar Kemal podijelio je i podatak da više od 4,5 miliona djece u zemlji nije u mogućnosti pohađati nastavu.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. Od tada su Husi na Saudijsku Arabiju ispalili preko stotinu raketa.

- -

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...