U Južnoj Koreji značajan pad proizvodnje mobilnih uređaja

Preporučujemo

Zbog toga što je fabrička proizvodnja mobilnih uređaja značajno izmještena iz Južne Koreje u zemlje u razvoju, zabilježen je značajan pad u domaćoj proizvodnji u posljednjih deset godina.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na podatke kompanije ”Strategy Analytics“, javila je kako je 2008. u zemlji proizvedeno 136 miliona tableta i mobilnih telefona, dok je taj broj u 2018. smanjen na 25 miliona.

- -

Prije deset godina, u Južnoj Koreji se odvijalo 11,4 posto ukupne svjetske proizvodnje mobilnih uređaja, dok je 2018. taj broj smanjen na 1,3 posto.

Podaci pokazuju da je za ovo stanje odgovorno premještanje fabričke proizvodnje u zemlje u razvoju među kojima su prvenstveno Kina, Indija i Vijetnam.

Izvještaji iz 2018. pokazuju kako se u Kini godišnje proizvede 1,3 milijardi uređaja, što je 70 posto ukupne proizvodnje. Slijedi Indija s 264 miliona uređaja (13,6 posto), odnosno Vijetnam s 188 miliona (9,7 posto).

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...