U Kantonu Sarajevo 169 novozaraženih, nije bilo preminulih od koronavirusa

preporučujemo

U Kantonu Sarajevo proteklog dana potvrđeno je 169 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.143 uzorka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 150 građana. Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica ove bolesti.

– Trenutno su na bolničkom liječenju 184 pacijenta, od kojih je 147 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 109 pacijenata, a u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ 75. Nema pacijenata na respiratoru, devet koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 23 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti – navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Kanton Sarajevo danas bilježi 972 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.287 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.876 osoba zaraženih koronavirusom i 53.576 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 146, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 243.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 509 pacijenata, od kojih je šestero transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeta su 1.024 PCR brisa. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima o 08:00 do 18:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 186 poziva, a obavljena su i 173 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je data 2.441 doza vakcina, i to: 1.437 u Zetri, 930 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 74 doze putem mobilnih ekipa na terenu. U Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćio je Press KS.

Najnovije

BiH protiv Rusije lovi evropsko zlato, osiguran prijenos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra finale Evropskog prvenstva koje se održava u Turskoj. Zlatni ljiljani odmjerit će snage sa...