U Kantonu Sarajevo 175 novozaraženih koronavirusom, troje preminulih

Preporučujemo

U Kantonu Sarajevo, proteklog dana potvrđeno je 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.202 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 135 naših sugrađana, a tri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 186 pacijenata, od kojih je 145 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 117 pacijenata, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 69. Dva pacijenta su na respiratoru, 13 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 16 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.010 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.355 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 56.051 osoba zaražena koronavirusom i 53.710 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 147, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 243.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 369 pacijenata, od kojih je dvoje transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzet je 971 PCR bris. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 08:00 do 18:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 352 poziva, a obavljeno je 207 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 3.674 doze vakcina, i to: 2.841 na Zetri, 735 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 98 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...