U Kantonu Sarajevo 202 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula jedna osoba

Preporučujemo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 202 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.243 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 136 naših sugrađana. Jedna osoba je preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 187 pacijenata, od kojih je 160 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 13,8 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 123 oboljela od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je pet pacijenata, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 14 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.372 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.651 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 60.917 osoba zaraženih koronavirusom, te 58.126 izliječenih.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 141, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 235”, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 159 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 842 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 565 poziva, a obavljeno je i 258 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je ukupno 1.169 doza vakcina, i to: 412 na Zetri, 638 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 127 doza putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.
Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...