U Kantonu Sarajevo 23 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih

preporučujemo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo, od testiranih 476 osoba, potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 17 osoba. U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 35 pacijenata, od kojih 19 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 20 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” njih 15. Dva pacijenta su na respiratoru, a jedan koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 117 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 814 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.037 osoba zaraženih koronavirusom i 51.630 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 83 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u covid-ambulantama uzet je ukupno 231 PCR bris. Covid-pozivni centar zabilježio je 133 poziva, a obavljeno je 45 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 740 doza vakcina. I danas će u Zetri biti “Dani otvorenih vrata”, odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo starijim od 18 godina, bez prethodnih najava. Ovakva organizacija vakcinacije se nastavlja dok se ne potroše raspoložive doze AstraZeneca vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...