U Kantonu Sarajevo 235 novozaraženih koronavirusom, dvoje preminulo

preporučujemo

U Kantonu Sarajevo, proteklog dana, potvrđeno je 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.306 uzoraka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavila 162 naša sugrađanina, a dvije osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 206 pacijenata, od kojih je 187 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 134 pacijenta, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 72. Osam pacijenta je na respiratoru, 16 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 10 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.232 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.730 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 57.256 osoba zaraženih koronavirusom i 54.673 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 172, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 286.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 250 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.110 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 529 poziva, a obavljeno je 240 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 4.000 doze vakcina, i to: 2.871 na Zetri i 1.129 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...