U Kantonu Sarajevo 41 novozaražena osoba koronavirusom, a 88 oporavljenih

preporučujemo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđena 41 novozaražena osoba koronavirusom. U istom periodu 88 ih se oporavilo od Covid-19 infekcije.

Od ovog broja novozaraženih, njih 28, odnosno 68,29 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, preminulo je pet pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus su testirane 624 osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 962 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.918, dok je ukupan broj izliječenih 49.742. Trenutno je 4.105 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 41, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 92.

Trenutno su u KS hospitalizirane 202 osobe i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 142, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 60 pacijenata. Na respiratoru je pet pacijenata i svi su smješteni na KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 26 pacijenata, a u Općoj bolnici četiri. U protekla 24 sata s hospitalizacije je otpušteno devet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 280 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu, a osam na KCUS. Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR brisova: na Vrbanji 89, u Novom Gradu 18, u Semizovcu 19 i na Ilidži 13.

Ukupan broj uzetih PCR brisova na punktovima i u Covid-ambulantama je 416. Covid-pozivni centar je zabilježio 430 poziva, a obavljena su 152 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Bosnalijek se oglasio o akciji SIPA-e

Nakon što je objavljeno da pripadnici SIPA-e po naredbi Suda i Tužilaštva BiH pretresaju "Bosnalijek", dok je među osumnjičenima...