U Kantonu Sarajevo iskorištene sve prve doze vakcine protiv HPV-a

Preporučujemo

U Kantonu Sarajevo su iskorištene sve prve doze vakcina protiv human papilomavirusa (HPV), a najavljeno da će ove godine biti nabavljene vakcine protiv devet tipova HPV-a, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, kako su naglasili, prošle godine prvi put u Bosni i Hercegovini osiguralo sredstva za HPV vakcine. Nabavljeno je 1.700 doza ove vakcine i početkom ovog mjeseca potrošene su sve prve doze.

Resorni ministar Haris Vranić (SDP) je ovim povodom izjavio da mu je drago da su građani, roditelji, djevojčice i djevojke prepoznali važnost imunizacije kao najučinkovitije prevencije raka grlića maternice.

“U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina. Bitno je naglasiti da se ovoga puta nabavljaju devetovalentne vakcine koje štite od devet tipova HPV virusa”, najavio je Vranić.

Sigurnim koracima – prevencijom, nabavkom vrijedne opreme i osiguravanjem kvalitetnog kadra vraćamo zdravstveni sistem pacijentima, poručili su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...