U katarskoj pustinji pronađeni misteriozni simboli: Naučnici nagađaju šta bi to moglo biti

Preporučujemo

Neki pucaju iz mekog kamena poput gmizavaca koji se kupaju na suncu. Druge su misteriozne depresije koje nalikuju drevnoj društvenoj igri koja se igra širom svijeta. A neke su direktno zbunjujuće.

Na pustom i vjetrovitom uglu sjeveroistočne obale Katara, među pješčanim dinama neplodne pustinje, nalazi se Al Jassasiya, najveće i najvažnije mjesto za umjetnost na stijenama u Zaljevu piše CNN.

Ovdje su ljudi prije nekoliko stoljeća koristili niz niskih vapnenačkih izdanaka kao platno na koje su klesali simbole, motive i predmete koje su promatrali u svom okruženju.

Sveukupno, arheolozi su u Al Jassasiji pronašli ukupno oko 900 klesanih znakova na stijenama ili “petroglifa”. Uglavnom su to zagonetni tragovi čaša raspoređeni u različite šare, uključujući redove i rozete, ali i upadljivi prikazi jedrenjaka, obično gledani odozgo, ali i prikazani u linearnom profilu, između ostalih simbola i znakova.

“Iako je umjetnost na stijenama uobičajena na Arapskom poluotoku, neke rezbarije u Al Jassasiji su jedinstvene i ne mogu se naći nigdje drugdje”, rekao je za CNN Ferhan Sakal, šef iskopavanja i upravljanja lokalitetima u Muzejima Katara, govoreći o petroglifima brodova. gledano iz ptičje perspektive.

„Ove rezbarije predstavljaju visok stepen kreativnosti i vještine posmatranja od strane umjetnika koji su ih napravili“, rekao je on. “Također o apstraktnog razmišljanja, jer nisu bili u stanju da vide dou (tradicionalni brod) odozgo.”

U Kataru postoji oko 12 značajnih petroglifskih lokaliteta, koji se nalaze uglavnom duž obala zemlje – iako se neke rezbarije mogu vidjeti čak i u srcu Al Bidda Par u Dohi, s pogledom na Corniche, popularnu šetnicu uz obalu.

Al Jassasiya, oko sat vremena sjeverno od uber-moderne prijestolnice Katara i blizu stare luke za bisere Al Huwaila, otkrivena je 1957. Više od šest sedmica krajem 1973. i početkom 1974., danski tim predvođen arheologom Holgerom Kapelom i njegovim sinom Hansom Kapel je poduzeo studiju koja je mukotrpno katalogizirala cijelo mjesto na fotografijama i crtežima.

Od svih dokumentiranih pojedinačnih figura i kompozicija, više od trećine se sastoji od oznaka čaša u različitim konfiguracijama, oblicima i veličinama.

Najistaknutiji uzorak uključuje dva paralelna reda od sedam rupa, što neke navodi da vjeruju da su se koristile za igranje mancale, društvene igre popularne u mnogim dijelovima svijeta od antike u kojoj dva takmičara bacaju neparan i paran broj malih kamenčića u depresije.

Drugi su osporili ovu teoriju, ukazujući na činjenicu da su neke od rupa u Al Jassasiji premale da zadrže bilo koje kamenje, dok se druge mogu naći na padinama – nepraktičan izbor koji bi rezultirao ispadanjem brojača.

Daljnji prijedlozi uključuju formacije čaša koje se na neki način koriste za proricanje; ili za sortiranje i skladištenje bisera; ili kao sistemi za izračunavanje vremena i plime.

Dakle, čemu su oni zapravo služili i šta znače?

„Vrlo je teško odgovoriti“, priznao je Sakal, koji se također ne priklanja teoriji društvenih igara. „Nemamo direktnih tragova o motivima korištenim u Al Jassasiji“, rekao je.

“Po mom mišljenju, oni bi mogli imati ritualno značenje i funkciju, koja je vrlo stara tako da se ne može etnografski objasniti.”

Ali koliko godina? „Zaista ne znamo“, priznao je Sakal, objašnjavajući da su petroglifi – i umjetnost na stijenama, općenito – veoma izazovni do danas.

“Postoje divlje hipoteze o starosti, u rasponu od neolita do kasnog islamskog doba”, dodao je. “Ja lično mislim da nisu svi rezbarije napravljeni u isto vrijeme.”

Prije deset godina, jedna naučna studija o devet različitih petroglifa u Al Jassasiji nije pronašla dokaze da su stari više od nekoliko stotina godina, ali su istraživači zaključili da je potrebno više studija, uključujući razvoj novih tehnika specifičnih za rezbarije u krečnjaku.

Iako stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći kada su petroglifi Al Jassasiya stvoreni i ko ih je stvorio, svi se slažu da su najfascinantnije – i najneobičnije – rezbarije na lokalitetu one na čamcima.

Ove kreacije pružaju važne informacije o vrstama plovila koje se koriste u naprednoj industriji ribarstva i bisera (stoljećima su glavni oslonci katarske ekonomije), kao i o njihovim različitim elementima.

Većina čamaca koji se gledaju odozgo obično su u obliku ribe sa šiljastim krmama i redovima vesala, isklesanih šiljatim metalnim alatom.

Sadrže nekoliko detalja, kao što su križna rebra i rupe koje vjerovatno pokazuju postavljanje jarbola i brana.

U nekim slučajevima, duga linija od krme prikazuje uže koje završava ili tradicionalnim arapskim sidrom (trokutasto kameno sidro s dvije rupe) ili europskim (metalno sidro s dugim drškom i dva zakrivljena kraka, prvi put korišteno u regiji pre oko sedam vekova).

„Na nekim čamcima vesla nisu paralelna, kao što bi morala biti kada se koriste za veslanje, već su usmjerena na različite lokacije“, napisali su Frances Gillespie i Faisal Abdulla Al-Naimi u „Skriveno u pijesku: otkrivanje prošlosti Katara. ”

„Ovako bi izgledali kada su čamci bili usidreni na obalama bisera, a vesla ostavljena na mjestu da bi se ronioci za njih uhvatili i odmorili svaki put kada bi izronili.”

Stručnjaci kažu da mogu samo nagađati zašto postoji tako visoka koncentracija brodskih rezbarenja u Al Jassasiji, u poređenju s drugim obalnim petroglifskim nalazištima u Kataru.

“Brodovi su imali moćnu ulogu u vjerovanjima drevnih naroda, koji su ih vidjeli kao simbolično sredstvo za tranzit s ovog svijeta na drugi”, napomenuli su Gillespie i Al-Naimi.

„I Babilonci i stari Egipćani vjerovali su da su mrtvi brodom stigli u zagrobni svijet. Grčki mitovi govore o skelaru Haronu koji je nosio duše mrtvih preko rijeke Stiks u podzemni svijet. Moguće je da su najstarije brodske rezbarije odjeci narodnog sjećanja koje seže daleko u pretpovijesno doba.”

Bez obzira na razlog, posjetitelji bi trebali imati na umu da ponesu vodu sa sobom i nose šešir i kremu za sunčanje kada lutaju među rezbarijama kako bi razmišljali o njihovom značenju.

Ograđena lokacija nema zasjenjena područja, tako da je najbolje vrijeme za posjetu izlazak i zalazak sunca. Al Jassasiya se nalazi južno od popularne azerbejdžanske plaže, tako da se izlet tamo može kombinovati s opuštajućim danom uz more.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...