U krugu firme “Favorit BH” u Sarajevu se izlila nitratna kiselina, evakuisano šire područje

preporučujemo

U krugu firme “Favorit BH” na Stupu je došlo do izlijevanja veće količine nitratne kiseline zbog čega su evakuisani svi koji se nalaze unutar i u neposrednoj blizini objekta.

Nitratna kiselina predstavlja opasnost po okolinu i ljude, no nema informacija da za sada postoje neke ozbiljne posljedice na one koji su se našli u blizini.

Ovakav incident i neuobičajena intervencija, kako nam je kazao dežurni operativni profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Feđa Bišćević nije nimalo čest slučaj. On navodi da se poduzimaju sve potrebne radnje s ciljem saniranja nastale štete.

“Kantonalna uprava civilne zaštite na čelu s direktorom je preuzela sve potrebne mjere i radnje da se neutrališe ta materija da se zaštite i okoliš i ljudi. U toku je akcija, policija je na terenu i osigurava prostor”, rekao je on.

Angažovane su i jedinice i firme koje mogu na najbezbolniji način neutralisati ovu kiselinu.

Nitratna kiselina je izrazito korozivna i toksična. Riječ je o snažnom oksidirajućem sredstvu koje u spoju sa cijanidima, karbidima i metalnim prahom može biti eksplozivno.

Firma u čijem krugu je došlo do izlijevanja ove opasne kiseline se bavi prodajom okova za stolariju i namještaj, te ostalih metalnih proizvoda.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...