U KS 167 novozaraženih, tri osobe preminule

Preporučujemo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 167 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.289 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila se 131 osoba.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 158 pacijenata, od kojih je 142 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 19,62 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 88 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 70. Na respiratoru je sedam osoba, a 13 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je 10 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.543 aktivna slučaja Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji su trenutno 2.473 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 65.842 osobe zaražene koronavirusom, te 62.761 izliječena.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 134, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 222, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 151 pacijent, od kojih je šestoro transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 929 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 577 poziva, a obavljeno je i 208 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirano je ukupno 607 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

 

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...